Vilket papper ska jag välja?

Tips om papper - Fyra Punkter AB - Mediapartner att lita på
Tips om papper - Fyra Punkter AB - Mediapartner att lita på

Det finns mängder av olika sorters papper, hur ska du veta vilket papper du ska välja? Vår långa erfarenhet av trycksaker gör att vi har en kunskapsbank att använda. Här delar vi med oss av några tips.

 1. En liten checklista vid val av papper
  • Vilken känsla vill du uppnå? Olika papper känns olika i handen. Vissa papper är mjuka, andra sträva, det finns silkiga och det finns glättade. Kanske har du en trycksak du tycker om som kan vara en fingervisning på känslan du vill uppnå?
  • Hur viktigt är det att bilden ser bra ut? Det finns papper som lyfter fram bildkvaliteten bättre än andra papper.
  • Är läsbarheten viktig? Vissa papper skapar mer lättläst känsla.
  • Opaciteten är en annan parameter. När du trycker på mer än en sida av pappret så brukar man tala om opacitet, genomsynlighet. Vill du att baksidan inte ska lysa igenom? Eller spelar det inte så stor roll?
  • Tåligheten. Om du ska trycka t.ex. en meny behöver pappret vara tåligt mot förslitning, fukt och hantering.
  • Ska pappret stansas, skäras, perforeras, falsas eller limmas? Papprets egenskaper avgör vad du kan göra.
  • Ska du skicka ut trycksaken? Då behöver du kanske ta hänsyn till vikt/porto.
  • Ska trycksaken ha ett långt liv? Eller är det slit och släng?
  • Har du en kostnadsram för trycket? Då ska kanske dyra papper väljas bort?
 2. Miljövänliga papper
  Du känner säkert till att papper tillverkas av naturmaterial (oftast trä). Det går att återvinna, återanvända och ger högt energivärde vid energiutvinning. I dag är de flesta papper FSC-märkta.
  Papper kan bestå helt eller delvis av returfiber, vara blekt eller oblekt.
 3. Innehåller glättat papper mer kemikalier?
  Det som gör bestruket papper glansigt består av harmlösa ingredienser som krita, lera, latex och pigment. Det innehåller således inte mer kemikalier än matt papper. Den glansiga ytan uppstår när pappret gnuggas mellan blanka valsar.
 4. Lackat och laminerat papper
  Undvik obestruket papper om du har för avsikt att lacka eller laminera din trycksak. Om du vill ha en glossig trycksak är det bäst att välja bestruket papper. Har du för avsikt att laminera pappret fungerar silk och glossbestruket papper. Att laminera obestruket papper är direkt olämpligt. Den ojämna pappersytan hos ett obestruket papper gör att det uppstår luftfickor i ojämnheterna. Det syns särskilt vid tryck av mörka nyanser.
 5. Papper med hög läsbarhet
  Välj icke glansiga papper om du vill ha en trycksak med hög läsbarhet. Silk- och mattbestruket papper fungerar bäst. En annan sak att tänka på om du vill ha maximal läsbarhet, är att undvika bländvita papper. Svagt crèmefärgat/naturfärgat papper är skönare för ögat. Undvik också att trycka negativ text (vit) eftersom det ofta upplevs som svårläst – framför allt om textstorleken är liten, textmängden stor och typsnittet är tunt och fint.
 6. Papper med lång livslängd
  Vill du undvika att pappret gulnar ska du undvika obestrukna, trähaltiga papperskvaliteter. Välj helt enkelt ett träfritt papper. Det finns även åldringsbeständiga och arkivbeständiga papper.
 7. Undvik sprickor i falsningen
  Om du har en trycksak som ska vikas (falsas) kan sprickor uppstå om du har valt ett bestruket papper. Har du en trycksak som har en ytvikt på över 150 g (bestruket papper) eller 200 g (obestruket), så är ett tips att biga pappret före falsning. Du pressar då en vikanvisning i pappret, längs med papprets fiberriktning.
 8. Ogenomskinlig baksida
  Opacitet brukar man kalla genomsynlighet på papper. Lyser baksidans tryck igenom till framsidan så pratar man om låg opacitet. Pappersvalet avgör vilken grad av opacitet du får.
 9. Limbindning som håller
  Att limmet släpper i en limbunden trycksak kan bero på olika saker. Om trycksaken är gjord av högbestruket, glättat papper ökar risken. Vill du ändå ha ett glättat papper är tipset att undvika tryckt färg på den delen av omslaget som ska limhäftas. Tryckfärg ger sämre vidhäftning av limmet.

 

Som du märker är papperskunskap en hel vetenskap. Vi guidar dig gärna rätt och hjälper till i valet av papper. Självklart trycker vi gärna din trycksak också.

Kom igång och kontakta

null

Tobbe Carlsson

Sälj / Print / Projektledning

E-post: tobbe@fyrapunkter.se
Mobil: 070-538 08 30